Πρότυπο Κέντρο ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ

Με την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών το 1972, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών στεγάστηκε σε νοικιασμένο οίκημα στην οδό Αρχιμήδους 45 στο Παγκράτι.

Σταδιακά, μεθοδικά, με προσεκτική προετοιμασία και επιστημονικά κριτήρια οργανώθηκε μία μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και προγραμμάτων, που όλα αποβλέπουν στην όσο το δυνατόν πιο ολική αντιμετώπιση των αναγκών του ανθρώπου που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.

Με τη ραγδαία αυτή ανάπτυξη υπηρεσιών, η Εταιρεία επεκτάθηκε αναγκαστικά σε διάφορους νοικιασμένους χώρους στο Παγκράτι, πράγμα που φυσικά δεν διευκόλυνε την συντονισμένη λειτουργία. Η απόκτηση όμως μιας ενιαίας ιδιωτικής στέγης παρέμενε για πάνω από 20 χρόνια ένα ανέφικτο όνειρο, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων.

Τελικά, το 2001, το όνειρο έγινε πραγματικότητα και η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών απέκτησε την δική της στέγη στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Πόρτα Ανοιχτή στην Αργυρούπολη, χάρη πρωτίστως στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και την ανέλπιστη επιτυχία του Τηλεμαραθώνιου στο Mega Channel το 1996.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Προστασίας Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη και σειρά άλλων ιδρυμάτων, εταιριών, οργανώσεων και ιδιωτών στάθηκαν, με αγάπη, αρωγοί στην μεγάλη αυτή προσπάθεια και δίπλα στους τόσους φίλους πρόσφερε ένα χέρι βοήθειας και το Υπουργείο Υγείας. (βλέπε χορηγούς-δωρητές)

Τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις, το Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Πόρτα Ανοιχτή εγκαινιάστηκε από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στις 12 Δεκεμβρίου 2001.

Με εξαιρετικά επιμελημένα σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Σγούτα και Στέλιου Βαφέα, η Πόρτα Ανοιχτή αποτελεί μία καλαίσθητη, σύγχρονη και λειτουργική μονάδα εκπαίδευσης και αποκατάστασης, που συναγωνίζεται τα πιο προηγμένα κέντρα της Ευρώπης.

Σκοπός του Πρότυπου Κέντρου Πόρτα Ανοιχτή είναι να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες και τις ανέσεις που δικαιούται ο άνθρωπος που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και η οικογένεια του.

Σήμερα, το Πρότυπο Κέντρο Πόρτα Ανοιχτή εξυπηρετεί καθημερινά 240 παιδιά, νέους και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση.

Στην Πόρτα Ανοιχτή λειτουργούν:

  • Ειδικά ιατρεία, κοινωνική υπηρεσία, τμήματα: ψυχολογίας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αισθητηριακής ολοκλήρωσης.
  • Νηπιαγωγείο, Ομάδα Ψυχοκινητικής Εξέλιξης για μικρά παιδιά, Ομάδα Κατάρτισης και Απασχόλησης Νέων
  • Δημόσιο Επταθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο  
  • Καλλιτεχνική Λέσχη
  • Κέντρο Ημέρας
  • Πρόγραμμα Θεραπευτικής Κολύμβησης
  • Παραγωγικά εργαστήρια, Μονάδα Εκπαίδευσης στη πληροφορική, Μονάδα Εκπαίδευσης στην αυτονομία
  • Ξενώνας Προσωρινής Διαμονής
  • Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) 2
  • Χώροι αθλητισμού, ψυχαγωγίας και αναψυχής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Από το 2012, χάρις στη μεγάλη δωρεά ενός οικήματος από τον καθηγητή Ιωάννη Σχινά και την κάλυψη των έργων επέκτασης και διαμόρφωσης από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «ΦΩΤΕΙΝΗ» για 8 ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση.

 

Το Πρότυπο Κέντρο Πόρτα Ανοιχτή παρέχει καθημερινή δωρεάν μεταφορά στους εξυπηρετούμενος του με ειδικά διαμορφωμένα σχολικά λεωφορεία, δωρεές από μεγάλα ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, το Ίδρυμα Μελά, καθώς και ιδιώτες δωρητές.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εποχής, που ξεκίνησε με την μεταστέγαση της Εταιρείας, είναι το υψηλό ηθικό, το συνεργατικό πνεύμα, η ποιότητα εργασίας και η διάθεση για προοδευτική δράση. Τάξεις, εργαστήρια, θεραπευτήρια, γραφεία και υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση κάθε μέρα, όλη την ημέρα.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων δεχθήκαμε πολλά καινούργια παιδιά και ενήλικες, ξεκινήσαμε νέα προγράμματα, δημιουργήσαμε καινούριες συνεργασίες και θέσαμε στόχους για το μέλλον.