Ανοιχτή Επιστολή

Όσοι εργάστηκαν έως τώρα για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών -εθελοντικά ή επαγγελματικά, πάντα όμως με πίστη και αφοσίωση- έζησαν χρόνια γεμάτα προσπάθεια, πρόοδο και ελπίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες του τόπου μας. Αλλά αυτό δεν φτάνει.

Μέσα στα χρόνια της λειτουργίας της, η Εταιρεία κατόρθωσε βέβαια να εκπληρώσει μέρος των αρχικών της στόχων. Πολλοί όμως μένουν ανεκπλήρωτοι, χρονίζοντα προβλήματα δεν λύθηκαν ακόμα, καινούργιες ανάγκες παρουσιάζονται καθημερινά και η πρόοδος της επιστήμης μας προσφέρει καινούργιες λύσεις, αλλά και καινούργιες προκλήσεις.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, φάνηκε για άλλη μια φορά η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Συνεχίσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα παιδιά, στους νέους και στους ενήλικες που φοιτούν στα προγράμματα μας, ενώ συγχρόνως σταθήκαμε υποστηρικτικά στους γονείς και στις οικογένειες τους.

Κρατήσαμε την πόρτα μας ανοιχτή και παραμείναμε πάντα έτοιμοι να τολμήσουμε ένα καινούργιο βήμα και να δοκιμάσουμε μια νέα εμπειρία, χωρίς όμως ποτέ να θυσιάσουμε το μέτρο και τις αρχές μας.

Παρ’ όλες, όμως, τις πολλές πράξεις μεγάλης γενναιοδωρίας, για τις οποίες είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες, και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε για τη μείωση δαπανών χωρίς διακοπή προγραμμάτων ή απομάκρυνση παιδιών, πάλι είμαστε σοβαρά λαβωμένοι από την οικονομική κρίση και με ελάχιστα αποθέματα.

Με 240 παιδιά, νέους και ενήλικες στα προγράμματα μας και 110 άτομα προσωπικό, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό προσφοράς χωρίς άμεση, σταθερή και σημαντική βοήθεια από την πολιτεία και την κοινωνία. Αυτή είναι η αλήθεια, και σε σας, τους φίλους και υποστηρικτές μας, λέμε και θα λέμε πάντα την αλήθεια.

Έτσι, αν και ο δρόμος φαίνεται μακρύς ακόμη, γιατί ένα τέτοιο έργο δεν τελειώνει ποτέ, προχωράμε με αισιοδοξία και προσκαλούμε όσους έχουν γνωρίσει ή θα γνωρίσουν το έργο μας να συνεχίσουν, στο πλευρό μας, αυτό το δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο ταξίδι.

Δάφνη Οικονόμου