Videogallery

musictherapy3406

 

Photogallery

stirixte mas

 

Δωρεές

left donation

 

Ξενώνας Προσωρινής Διαμονής

Με τον Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών συνεχίζει μία μακρά παράδοση πρωτοποριακών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται σε πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες.

 

xenonas1

Η ανάγκη του Ξενώνα είχε αναγνωριστεί από χρόνια και αποτελούσε μια επιτακτική επιθυμία των οικογενειών της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Χωρίς όμως την διαβεβαίωση της υποστήριξης του Vodafone Group Foundation  η Εταιρεία θα αδυνατούσε, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να ξεκινήσει ένα τόσο φιλόδοξο και δαπανηρό καινούργιο πρόγραμμα.

Με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην Εταιρεία και το Vodafone Group Foundation στις 16 Οκτωβρίου 2003, το όνειρο του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής έγινε πραγματικότητα. Συνεχίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση της λειτουργίας του Ξενώνα μέχρι το Δεκέμβριο 2008. Την 1η Ιουνίου 2009, υπεγράφη νέα σύμβαση με το Vodafone Group Foundation, για τη μερική χρηματοδότηση του Ξενώνα για ένα έτος. Η σύμβαση αυτή ανανεώθηκε έως τον Δεκέμβριο του 2010 και πάλι εκ νέου από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2011. Η υποστήριξη ολοκληρώθηκε με μία μικρή εφ' άπαξ χρηματοδότηση για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η Εταιρεία εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες της για την έμπρακτη εμπιστοσύνη και την πολύ καλή συνεργασία με το Vodafone Group Foundation όλα αυτά τα χρόνια. 

Από τον Ιούνιο 2009 έως σήμερα, η Εταιρεία στήριξε το πρόγραμμα με ίδιους πόρους, παράλληλα με τη μερική χρηματοδότηση που λάμβανε. Όμως, στις δύσκολες εποχές που περνάμε, ήταν απαραίτητο να καλυφθεί η ετήσια δαπάνη λειτουργίας του Ξενώνα από έναν νέο δωρητή. Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έναν πιστό φίλο και συμπαραστάτη της Εταιρείας για πολλά χρόνια. Το αίτημα μας έγινε δεκτό και δύο δωρεές κάλυψαν την λειτουργία του Ξενώνα από τον Μάιο 2012 έως τον Απρίλιο 2013 και από τον Ιούνιο 2013 έως το Μάιο 2014 και μία τρίτη δωρεά κάλυψε μέρος της λειτουργίας του Ξενώνα από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Οκτώβριο 2015, στα πλαίσια της τριετούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος προς ενίσχυση όσων χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας, λόγω της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το 2014, το 2015, το 2016 και το 2017 στους υποστηρικτές του Ξενώνα προστέθηκαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, το Fondation d'entreprise Hermès  και η Limmat Stiftung, με εφάπαξ δωρεές τους για τον Ξενώνα.

Από την έναρξη της λειτουργίας του το 2004 έως το Δεκέμβριο 2018, ο Ξενώνας έχει προσφέρει πάνω από 5.000 φιλοξενίες σε παιδιά και ενήλικες.

 

Βασικοί σκοποί του Ξενώνα είναι:

  • Η αντιμετώπιση κρίσης στην οικογένεια (ασθένεια, θάνατος, διαζύγιο, κλπ.)
  • Η ανακούφιση των γονέων αλλά και των ίδιων των φιλοξενουμένων
  • Η εκπαίδευση στην ανεξάρτητη διαβίωση και η προσωρινή αποδέσμευση από το οικογενειακό περιβάλλον για νέους ενήλικες.

Ο Ξενώνας λειτουργεί άψογα εκπληρώνοντας με το παραπάνω τους κύριους σκοπούς του. Μέλημα του είναι πάντα η παροχή ενός φιλικού οικογενειακού περιβάλλοντος προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε φιλοξενούμενου. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται με ευσυνειδησία, υπευθυνότητα και δημιουργικότητα, διατηρώντας πάντα τις αρχές της καλής συνεργασίας με όλες τις υπηρεσίες της Εταιρείας.

Οργανώνονται ποικίλες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα και έξω από τους χώρους του Ξενώνα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει  από σχόλια γονέων και φιλοξενούμενων είναι ότι ο Ξενώνας είναι ένα

τμήμα που παρέχει πολύ σημαντικές υπηρεσίες και η λειτουργία του δίνει μία αίσθηση αισιοδοξίας, ζεστασιάς και ασφάλειας που μεταδίδεται σε όλη την Εταιρεία.

“Ήμουν τόσο ευτυχισμένη που πέρασα όμορφα εκτός σπιτιού, με φίλους.  Σας αγαπώ όλους″. Μαρία

“Πέρασα υπέροχες ημέρες. Είχα μία καλή παρέα. Η διαμονή ήταν άνετη. Θέλω να έρθω ξανά να βρω την ίδια φιλική ατμόσφαιρα, την ίδια φροντίδα, τα ίδια χαμόγελα″. Νίκος

“Ομολογώ ότι σπάνια στα 23 χρόνια του παιδιού μου είχα την ευκαιρία να το δω να επιστρέφει σπίτι τόσο ευτυχισμένο. Από τα πρώτα του λόγια, φάνηκε ότι αυτό που τον έκανε ευτυχισμένο ήταν το χαμόγελο και η ευγένεια με την οποία του συμπεριφερθήκατε αυτό το μικρό διάστημα. Πηγαίο χαμόγελο, άγγιγμα ψυχής για όλους τους φιλοξενούμενους. Διατηρείστε το γιατί είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να προσφέρει κανείς στα παιδιά μας″. Κ.Μ, γονέας

“Να συνεχίσετε το έργο σας με αποφασιστικότητα, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο που έχετε δείξει μέχρι τώρα. Σας χρειαζόμαστε″. Δ.Γ., γονέας

 

Το 2014 ο Ξενώνας έγινε 10 ετών και ο Υπεύθυνος του Ξενώνα σημειώνει:

«Μέσα στα 10 χρόνια που πέρασαν ο Ξενώνας πλέον έχει γράψει τη δική του ιδιαίτερη ιστορία και θα προχωρά για κάθε επόμενα γενέθλια με όνειρα, θάρρος σύνεση και ελπίδα. Είναι το χαμόγελο και η αγάπη των φιλοξενούμενων και των οικογενειών τους καθώς και η γνώση ότι πορευόμαστε όλοι μαζί που μας δίνει φως και μας ωθεί να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο και ομορφότερο».