Videogallery

musictherapy3406

 

Photogallery

stirixte mas

 

Δωρεές

left donation

 

Θεραπευτικά Τμήματα

Στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών η θεραπευτική αγωγή είναι αλληλένδετη με την αποκατάσταση κάθε παιδιού. Τα θεραπευτικά τμήματα είναι συνδεδεμένα με το σύνολο των προγραμμάτων και στοχεύουν να προσφέρουν σε παιδιά και ενήλικες τη δυνατότητα να ξεπεράσουν, κατά το δυνατόν, τα φυσικά τους εμπόδια, ώστε να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη ζωή.

Θεραπευτική Ιππασία

Οι στόχοι του προγράμματος είναι μια σύνθετη προσέγγιση στην ιππασία, ως άθλημα, ψυχαγωγία και θεραπευτικό μέσο.

Συγκεκριμένα, η θεραπευτική ιππασία:

 • βελτιώνει τον έλεγχο του σώματος και τη στάση του
 • βελτιώνει το βάδισμα, την ισορροπία, τον συντονισμό και τις κινήσεις των αρθρώσεων
 • βελτιώνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό
 • προωθεί φυσιολογικά πρότυπα κίνησης
 • ομαλοποιεί τον μυικό τόνο και
 • βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα.

Παράλληλα όμως, η θεραπευτική ιππασία:

 • αυξάνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοπειθαρχία, τον αυτοέλεγχο
 • βοηθάει την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία
 • καλλιεργεί την αγάπη προς τα ζώς και το φυσικό περιβάλλον και
 • βοηθάει στην βελτίωση της προσοχής, της συγκέντρωσης και της αντίληψης.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ήταν το πρώτο σωματείο για παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα, που πίστεψε στα οφέλη της Θεραπευτικής Ιππασίας.

Το 1983 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας, που διακόπηκε προσωρινά με την μεταστέγαση της Εταιρείας στην Αργυρούπολη και επαναλειτούργησε το 2008 με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας.

Όμως με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών αδυνατεί να συνεχίσει με ίδιους πόρους το πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας και για το λόγο αυτό αναζητεί μία εταιρεία-χορηγό, η οποία μέσω της πολιτικής της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, επιθυμεί να χρηματοδοτήσει το προτεινόμενο πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας, για 10 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Θεραπευτική Κολύμβηση

kolimbisi

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ξεκίνησε το 1990 ένα από τα πρώτα προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης στον ελληνικό χώρο. 

Με την εγκατάστασή μας στο Κέντρο Πόρτα Ανοιχτή και μετά από συστηματική προετοιμασία και εκπαίδευση τριών εκπαιδευτών στη μέθοδο Halliwick, και ενός βοηθού στην ναυαγοσωστική, αρχίσαμε και πάλι, το 2008, να προσφέρουμε στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση το πρόγραμμα αυτό στην κλειστή πισίνα του Κέντρου μας. 

Η θεραπευτική κολύμβηση προσφέρει ένα συνδυασμό κινησιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχαγωγίας. Μέσα στο νερό το μυϊκό σύστημα δραστηριοποιείται με μεγάλη ένταση, βοηθώντας τα άτομα με σπαστικότητα να εκτελέσουν κινήσεις που δεν θα τους ήταν δυνατό να εκτελέσουν έξω από το νερό. Η θεραπευτική επίδραση του νερού παρέχει αισθητικοκινητικές εμπειρίες και προσφέρει κίνηση στο άτομο που δεν περπατάει.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται καλύτερα στις εναλλακτικές δραστηριότητες πέρα από τα στενά πλαίσια του θεραπευτηρίου. Η θεραπευτική κολύμβηση βοηθάει τα παιδιά και τους ενήλικες:

 • να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους∙
 • να ελέγξουν καλύτερα τις κινήσεις, την ισορροπία και τον προσανατολισμό τους∙
 • να βελτιώσουν την αναπνευστική τους λειτουργία∙
 • να υιοθετήσουν πιο φυσιολογικές στάσεις και κινήσεις∙
 • να χαλαρώσουν, βελτιώνοντας έτσι τον έλεγχο ακούσιων κινήσεων.

Η ομάδα του Προγράμματος Θεραπευτικής Κολύμβησης αποτελείται από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας της πισίνας, τον Υπεύθυνο Προγράμματος της πισίνας, τους εκπαιδευτές–θεραπευτές, τον ναυαγοσώστη και τους βοηθούς. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ετησίως περισσότερα από 35 παιδιά και 35 ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Piscines Ideales  για την βοήθεια που μας παρείχε στην τεχνική επιμέλεια και στον εξοπλισμό της πισίνας, το Υπουργείο Μεταφορών για την βοήθεια στον εξοπλισμό της πισίνας καθώς και την MARFIN-EGNATIA BANK, που μέσω του Ραδιομαραθώνιου Αγάπης 2008, κάλυψε τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος για ένα έτος.

Επίσης ευχαριστούμε το Ίδρυμα Δημητρίου & Μπλανς Λαμπροπούλου, που με τη δωρεά τους το 2015 κάλυψε μερικώς τη λειτουργία του προγράμματος.

Γυμναστική και αθλητικές δραστηριότητες

athlitika

Το πρόγραμμα γυμναστικής και αθλητικών δραστηριοτήτων απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, νέους και ενήλικες που φοιτούν στην Πόρτα Ανοιχτή, με γενικότερους στόχους την δραστηριοποίηση και την ψυχαγωγία.

Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι ομαδικός και πραγματοποιείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή στο γήπεδο της Πόρτας Ανοιχτής.

Με τη σύσταση του Αθλητικού Σωματείου της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ» η δραστηριότητα αυτή αναπτύσσεται ζωηρά.

Ιδιαίτερη επιτυχία έχουν τα αθλητικά παιχνίδια που οργανώνονται στο χώρο της Πόρτας Ανοιχτής για τα παιδιά μας, με την συμμετοχή μαθητών άλλων σχολείων.

 

Πρόγραμμα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SNOOZELEN – SENSORY)

aisthtiriaki1

Η αισθητηριακή ολοκλήρωση παρέχει την ικανότητα να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά το σώμα μας, μέσα από τη σωστή οργάνωση των αισθήσεων μας και του περιβάλλοντος χώρου μας.

Ο εγκέφαλος, με έναν ευέλικτο και μεταβλητό τρόπο, διαλέγει, ενισχύει, εμποδίζει, συγκρίνει και συνδέει αισθητηριακές πληροφορίες.

Η νέα μας δραστηριότητα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παρέμβασης στη μάθηση που υλοποιείται μέσα σε έναν ειδικά εξοπλισμένο χώρο χωρισμένο για παιδιά με χαμηλές νοητικές ικανότητες (snoozelen) και παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση (sensory).

Χρησιμοποιώντας ενισχυμένα αλλά ελεγχόμενα αισθητηριακά ερεθίσματα (οπτικά, απτικά, ακουστικά, ιδιοδεκτικά) για 

aisthtiriaki2

ενεργοποίηση των αισθήσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση προσαρμοστικής συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο γενικότερο πρόγραμμα θεραπευτικών υπηρεσιών που παρέχονται στους εξυπηρετούμενους της Εταιρείας από, ειδικά εκπαιδευμένους, φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται:

α. στην MARFIN-EGNATIA BANK, που μέσω του Ραδιομαραθώνιου Αγάπης 2005, εφοδίασε τον χώρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

β. Στο THE HELLENIC INITIATIVE, που με την χρηματοδότηση του μέσω της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, κάλυψε μερικώς την λειτουργία του προγράμματος από τον Φεβρουάριο 2014 έως τον Ιανουάριο 2015.

Τμήμα Λογοθεραπείας

logotherapeia

Για το παιδί με κινητική αναπηρία ο λόγος είναι συχνά το μόνο μέσον επαφής με τον έξω κόσμο, αλλά όταν δεν υπάρχει προφορικός λόγος, η εξεύρεση κάποιου κώδικα επικοινωνίας από τον λογοθεραπευτή είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αξιοποιήσει το παιδί τις φυσικές του δυνατότητες και να εκφράσει ελεύθερα τον πνευματικό και συναισθηματικό του κόσμο.

Με κύριο στόχο πάντα την εκπαίδευση, την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση, οι λογοθεραπευτές αξιολογούν τους εξυπηρετούμενους που φοιτούν στην Πόρτα Ανοιχτή και υλοποιούν προγράμματα ομαδικής λογοθεραπείας και ατομικές θεραπείες.

Συνεργάζονται με το υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό της Εταιρείας, καθώς επίσης με τους δασκάλους του Ειδικού Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου και με το Νηπιαγωγείο για εκπαιδευτικά θέματα, με τους βοηθούς για θέματα σίτισης και με τους γονείς για την κάλυψη αναγκών στο σπίτι.

Επίσης, οργανώνουν την ομάδα παρέμβασης στόματος και σίτισης, με στόχο την εκπαίδευση παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μάσησης/κατάποσης. Η εκπαίδευση στο πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ, έναν κοινό και οργανωμένο τρόπο επικοινωνίας με την χρήση νοημάτων και συμβόλων, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία.

Το 2008, το Τμήμα Λογοθεραπείας συμμετείχε στο Σχέδιο Δράσης «Προώθηση ίσων ευκαιριών για άτομα με αναπηρία μέσω της αναβάθμισης των επικοινωνιακών τους ικανοτήτων», που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Στόχος του Σχεδίου Δράσης ήταν η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Τμήματος, μέσω της πληρέστερης οργάνωσης των υπηρεσιών του και του εξοπλισμού του με ειδικά προγράμματα, συσκευές εναλλακτικής επικοινωνίας, Η/Υ και περιφερειακά για εφαρμογή στη θεραπευτική παρέμβαση.

Φυσικοθεραπεία

phisiotherapia

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, πλήρως στελεχωμένο με έμπειρους φυσικοθεραπευτές,  λειτουργεί αποδοτικά και εξυπηρετεί, με ατομική/ομαδική θεραπευτική αγωγή και συμβουλευτική παρακολούθηση, όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που φοιτούν στην Πόρτα Ανοιχτή.

 

 

Οι φυσικοθεραπευτές συνεργάζονται στενά με την ιατρική ομάδα και το υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό για την αξιολόγηση και συντονισμένη αντιμετώπιση της θεραπευτικής αγωγής παιδιών και ενηλίκων. Συμμετέχουν, μετά από ειδική εκπαίδευση, στο πρόγραμμα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και, μετά από εκπαίδευση στην μέθοδο Halliwick, στο πρόγραμμα Θεραπευτικής Κολύμβησης.

 

 

Οι φυσικοθεραπευτές συμβάλουν ενεργά στην επιλογή βοηθημάτων για τους εξυπηρετούμενους καθώς και στην προσπάθεια να αποκτήσουν οι χώροι της Εταιρείας και τα σχολικά λεωφορεία πιο άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό. Μαζί με τους κοινωνικούς λειτουργούς επισκέπτονται τα σπίτια των εξυπηρετουμένων και προσφέρουν πρακτική και συμβουλευτική βοήθεια στους γονείς.

Όλα τα μέλη του τμήματος συμμετέχουν με ενθουσιασμό στα καλλιτεχνικά προγράμματα της Εταιρείας γιατί θεωρούν πως η τέχνη ενισχύει τους θεραπευτικούς στόχους των παιδιών, λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια, συνέδρια και εκπαιδεύσεις εντός και εκτός της Πόρτας Ανοιχτής και στηρίζουν όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των τμημάτων.  

Επίσης, το τμήμα Φυσικοθεραπείας παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οργάνωση των βασικών μεταπτυχιακών εκπαιδεύσεων στη νευροεξελικτική αγωγή (BASIC NDT BOBATH COURSE) που οργανώνει η Εταιρεία.

Υποκατηγορίες

 • Εργοθεραπεία

  Βασικός στόχος της εργοθεραπείας είναι η αντιμετώπιση των κινητικών, αισθητηριακών, αντιληπτικών, ψυχολογικών, μαθησιακών προβλημάτων που δημιουργεί η εγκεφαλική παράλυση, με σκοπό την λειτουργική αποκατάσταση και αυτονομία του παιδιού, του εφήβου και του ενήλικα στις καθημερινές του δραστηριότητες και ασχολίες.

  Η Εταιρεία απασχολεί εργοθεραπευτές σε διάφορα τμήματα, όπου ο θεραπευτικός και παιδαγωγικός τους ρόλος είναι καθοριστικός. Οι εξειδικευμένες γνώσεις των εργοθεραπευτών είναι πολύτιμες για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων και για την επίλυση πολλών πρακτικών και τεχνικών θεμάτων.

  Το Τμήμα Εργοθεραπείας στελεχώνεται από τον Υπεύθυνο του Τμήματος και ειδικευμένους εργοθεραπευτές.

 • Καλλιτεχνικές δραστηριότητες