Άλλα Νέα

Videogallery

musictherapy3406

 

Photogallery

stirixte mas

 

Δωρεές

left donation

 

Γενικές Πληροφορίες

 

Το Διεθνές Συμπόσιο «Το Ευάλωτο Παιδί» που διεξήχθη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 23 & 24 Νοεμβρίου, σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Οι πάνω από 230 έλληνες και ξένοι συμμετέχοντες γέμισαν την αίθουσα και δεν έφυγαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι εξέχοντες ομιλητές ενθουσίασαν το ακροατήριο με τον άμεσο και βαθύτατα ανθρώπινο τρόπο που παρουσίασαν τα θέματα τους, που όλα άγγιζαν την αλήθεια για το ευάλωτο παιδί.

Η καλλιτεχνική διάσταση του θέματος παρουσιάστηκε με τον πιο άρτιο τρόπο με τις δύο παιδικές χορωδίες, τις δύο βραβευμένες ταινίες και την υπέροχη έκθεση φωτογραφιών που ακολουθεί την πορεία του παιδιού στην Ελλάδα από τον μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα.

Γενικά ο ενθουσιασμός, η ικανοποίηση και η αναγνώριση μιας μοναδικής εμπειρίας, με άμεπτη οργάνωση και λαμπρό αποτέλεσμα ήταν διάχυτα παντού και μέσα και έξω από την αίθουσα.

Μπράβο σε όλους!

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «ΤΟ ΕΥΑΛΩΤΟ ΠΑΙΔΙ»

ΑΠΟ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

 

 

-       Η συμμετοχή μου στο εξαίσιο συμπόσιο που διοργανώσατε ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα. (Αλεξάνδρα Σολδάτου)

-       Όλο το Συνέδριο ήταν εξαίσιο. Διακίνησε τη σκέψη και το συναίσθημα. (Θάλεια Δραγώνα)

-       Οφείλω να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν στη διοργάνωση του Συμποσίου, που ήταν άψογη από κάθε πλευρά. Όσον αφορά βέβαια το επίπεδο των ομιλητών ήταν εξαιρετικό, θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά. Εμπλουτιστήκαμε όλοι καθώς ακούσαμε τον καθένα να αναπτύσσει το θέμα του Ευάλωτου Παιδιού από την δική του σκοπιά και με την δική του εμπειρία και προσωπικότητα. ( Έφη Αβέρωφ- Μιχαηλίδου)

-       Σας ευχαριστώ κυρίως για την ευκαιρία να συμμετέχω σ' ένα τόσο ενδιαφέρον και εξαίρετα οργανωμένο Συμπόσιο. (Λουκία Μουσούρου)

-       Νιώθω μεγάλη τιμή για τη συμμετοχή μου στο Συμπόσιο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. (Μάρθα Φλωράτου)

-       Thank you for giving me the opportunity to present myself and my work, to meet and hear the work of others in the symposium.  Some presentations were so special and of course there was Marianna’s truly unique documentary “The longest run”.  (Χριστίνα Ρασιδάκη)

-       Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την άψογη οργάνωση και την ασυναγώνιστη επιστημονική ποιότητα και γνώση, που μας προσέφερε το Συμπόσιο. Σπανίζουν στη χώρα μας επιστημονικές εκδηλώσεις τόσο υψηλού επιπέδου! Εντυπωσιακά θερμό και φιλόξενο το περιβάλλον στο οποίο συνέβαλαν όλοι οι συνεργάτες της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών ούτως ώστε το όντως εκλεκτό ακροατήριο  να αποκομίσει γνώσεις και ιδέες, ιδιαίτερα μάλιστα την αγάπη για το Ευάλωτο Παιδί! (Χρήστος Μπαρτσόκας)

-       Thank you so much for the invitation to speak at the conference. It was an amazing experience and I could feel the love and care that went into organizing it. I am grateful and happy I was part of it. (Patrick Akrivos)

-       Συγχαρητήρια για το άψογο συμπόσιο για «Το Ευάλωτο Παιδί». Εξαιρετικοί επιστήμονες χειρίστηκαν ευαίσθητα θέματα με αγάπη και ανθρωπιά. Έφυγα γεμάτη αισιοδοξία και δύναμη.  (Μαίρη Μαντούβαλου)

-       Ήθελα και εγώ να συγχαρώ για το Συμπόσιο « Το Ευάλωτο Παιδί» . Ήταν όλα τόσο προσεγμένα.  Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να γνωρίσω και να μιλήσω από κοντά με έγκριτους επιστήμονες όπως ο prof. John Harris και άλλους.  Αισθάνθηκα ότι όσα άκουσα σε αυτό το διήμερο με έκαναν πιο «πλούσια»  και ευαισθητοποιημένη. (Τερέζα Πεσμαζόγλου)

-       I want to thank you again for the opportunity to be with you and learn from you for a short but very  valuable time. I felt I was in a bubble for a couple of days and tried to do the best to absorb all that I could.  (Vardit Kindler)

-       Just home in London and still basking in the pleasure of having been in Athens,  in the kindness of your welcome and the introduction to a very interesting milieu and to a   group of wonderful people.  I cherish very happy memories. Meanwhile my very warm thanks and appreciation of a very special event. (John Harris)

-       My time in Athens with you, your friends, the Open Door and the Symposeum was one of the most nurturing and inspiring experiences I've had. I loved every second and I have cherished it every day since. I feel privileged to have spent all that time with you and the beautiful people you brought together and you surround yourself with. Beauty is abound and you embody it in the most graceful and humble ways. (MaryRaftopoulos)

 

-   Τόσο γλυκιά ατμόσφαιρα. Πάντα υπήρχε κάποιος στο πλευρό μας που νοιαζόταν για το κάθε τι. (Μυρτώ Νίλσεν)

 

-   Το Συμπόσιο αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη Μαρία, την Ελένη, τον Μίλτο και την Μαρία που έδωσαν όλη την ψυχή τους για να πάει καλά. Σας ευχαριστώ, με όλη μου την καρδιά, καθώς και όσα μέλη του προσωπικού της Πόρτας Ανοιχτής βοήθησαν καθ’ οιονδήποτε κόπο. (Δάφνη Οικονόμου)

 

-       Δεν έχω ξαναβρεθεί σ’ ένα πιο εξαιρετικό συμπόσιο, τέτοιοι ομιλητές, τέτοια ζεστή ατμόσφαιρα……. ( Ε.Γ. )

-       Συνήθως βαριέμαι μετά από την τρίτη ομιλία. Σ’ αυτό το Συμπόσιο δεν ξεκόλλησα για δύο ολόκληρες ημέρες, μέχρι την τελευταία στιγμή. (Π.Ρ.)

 

-       Τι καλή ιδέα σ’ ένα επιστημονικό συμπόσιο να υπάρχουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χορωδίες, έκθεση φωτογραφιών κ.λ.π. Θαυμάσια η τελευταία ενότητα για την ανάγκη στη ζωή μας για παιχνίδι, ομορφιά και τέχνη. Μπράβο! (Δ.Β.)

 

-       Ότι κάνει η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών έχει πάντα μια ιδιαίτερη ποιότητα.  (Ε.Λ.)

 

-       Καταπληκτική επιλογή θεμάτων και καταπληκτικοί ομιλητές! (Μ.Ρ.)

 

-       Γιατί δεν είναι έτσι όλες οι ημερίδες, όλα τα συνέδρια; Ποιο είναι το μυστικό; Περιμένω το επόμενο! (Κ.Λ.)

 

-       Με ενθουσίασε η ευρύτητα των θεμάτων γύρω από το θέμα του ευάλωτου παιδιού και πως σε κάθε ομιλία υπήρχε κάτι καινούργιο.  (Α.Χ.)

 

-       Τίποτε το επιφανειακό ή προβλέψιμο. Λόγος, σκέψη, συναίσθημα. (Β.Κ.)

 

-       Φύγαμε όλοι, με το αίσθημα πως είχαμε ζήσει κάτι πολύ ιδιαίτερο. (Ι.Μ.)

 

-       Κατάλαβα πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι – αλλά και πόσο υπεύθυνοι απέναντι στα ‘ευάλωτα παιδιά’. (Κ.Ψ.)

 

-       Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ! (Ρ.Ν.)

 

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Α ενότητα

Β ενότητα Γ ενότητα Δ ενότητα

E ενότητα

ΣΤ ενότητα Χορωδία Χορωδία 2

 


 

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

 ΤΟ ΕΥΑΛΩΤΟ ΠΑΙΔΙ

 23 & 24 Νοεμβρίου 2018

 

 Από την ίδρυσή της πριν από 45 χρόνια η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, οργανώνοντας σειρά από διεθνή συνέδρια καθώς και σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και για το ευρύ κοινό. Οι εκπαιδευτικές αυτές συναντήσεις ανέπτυξαν τις γνώσεις μας, αλλά επισήμαναν και πολλούς τομείς, όπου υπάρχει ακόμα ασάφεια, άγνοια και ανεπαρκής αντιμετώπιση.

Έτσι αντιμέτωποι μ’ έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο, θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να στραφούμε πάλι προς όλα τα παιδιά του κόσμου και να οργανώσουμε ένα Συμπόσιο, με θέμα: «Το Ευάλωτο Παιδί».

 

Ευχαριστούμε τους εξέχοντες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και δέχθηκαν να μοιραστούν μαζί μας, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

 

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός ευάλωτου παιδιού, συχνά ανατρέχουμε σε πρόσωπα από κλασικά μυθιστορήματα. Πολλοί μεγάλοι λογοτέχνες, όπως ο Ντίκενς και ο Βίκτωρ Ουγγό ασχολήθηκαν με την παιδική ηλικία και δημιούργησαν αλησμόνητους χαρακτήρες, πολύ πριν καταπιαστούν με το θέμα του παιδικού τραύματος οι μεγάλοι ψυχίατροι. Τώρα όμως δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πια σε μυθιστορήματα, γιατί στο Συμπόσιο αυτό θα μιλήσουμε για το παιδί που βρίσκεται πολύ κοντά μας: το άρρωστο ή ανάπηρο παιδί, το παιδί που πενθεί ένα αγαπημένο πρόσωπο, το παιδί χωρίς γονείς ή φίλους, το παιδί που έχει υποστεί bullying, κακοποίηση, αμέλεια, εκμετάλλευση ή εγκατάλειψη. Στις μέρες όμως που ζούμε πρέπει να κοιτάξουμε πιο πέρα στο παιδί χωρίς πατρίδα, το παιδί του πολέμου, το χαμένο, φοβισμένο παιδί, το παιδί που έχει δει και ζήσει απάνθρωπες, τραγικές καταστάσεις.

 

Το κοινό στοιχείο που συνδέει όλα αυτά τα ευάλωτα παιδιά είναι ο φόβος. Πέρα απ’ αυτό κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία.

 

Το Συμπόσιο θα φέρει μαζί ανθρώπους που έχουν δουλέψει με ευάλωτα παιδιά και έχουν διδαχθεί πολλά από τα παιδιά αυτά. Ο σκοπός δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες και φταιξίματα. Γιατί φταίμε όλοι.

 

Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε εις βάθος τι συμβαίνει στον κόσμο ολόγυρά μας, ώστε να είμαστε σε θέση να ορθώσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τα αθώα παιδιά, που δεν φταίνε τίποτε για τις τρέλες των μεγάλων.

 

Στο Συμπόσιο αυτό θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιοι είναι οι κύριοι πολιτικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που βλάπτουν τα παιδιά και κυρίως να ακούσουμε τι έχουν να μας πούνε τα ίδια τα παιδιά.

 

Σας θέλουμε όλους μαζί μας!

 

Δάφνη Οικονόμου