Άλλα Νέα

Videogallery

musictherapy3406

 

Photogallery

stirixte mas

 

Δωρεές

left donation

 

Γενικές Πληροφορίες

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΤΟ ΕΥΑΛΩΤΟ ΠΑΙΔΙ

23 & 24 Νοεμβρίου 2018

 

Από την ίδρυσή της πριν από 45 χρόνια η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, οργανώνοντας σειρά από διεθνή συνέδρια καθώς και σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και για το ευρύ κοινό. Οι εκπαιδευτικές αυτές συναντήσεις ανέπτυξαν τις γνώσεις μας, αλλά επισήμαναν και πολλούς τομείς, όπου υπάρχει ακόμα ασάφεια, άγνοια και ανεπαρκής αντιμετώπιση.

Έτσι αντιμέτωποι μ’ έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο, θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να στραφούμε πάλι προς όλα τα παιδιά του κόσμου και να οργανώσουμε ένα Συμπόσιο, με θέμα: «Το Ευάλωτο Παιδί».

 

Ευχαριστούμε τους εξέχοντες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και δέχθηκαν να μοιραστούν μαζί μας, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

 

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός ευάλωτου παιδιού, συχνά ανατρέχουμε σε πρόσωπα από κλασικά μυθιστορήματα. Πολλοί μεγάλοι λογοτέχνες, όπως ο Ντίκενς και ο Βίκτωρ Ουγγό ασχολήθηκαν με την παιδική ηλικία και δημιούργησαν αλησμόνητους χαρακτήρες, πολύ πριν καταπιαστούν με το θέμα του παιδικού τραύματος οι μεγάλοι ψυχίατροι. Τώρα όμως δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πια σε μυθιστορήματα, γιατί στο Συμπόσιο αυτό θα μιλήσουμε για το παιδί που βρίσκεται πολύ κοντά μας: το άρρωστο ή ανάπηρο παιδί, το παιδί που πενθεί ένα αγαπημένο πρόσωπο, το παιδί χωρίς γονείς ή φίλους, το παιδί που έχει υποστεί bullying, κακοποίηση, αμέλεια, εκμετάλλευση ή εγκατάλειψη. Στις μέρες όμως που ζούμε πρέπει να κοιτάξουμε πιο πέρα στο παιδί χωρίς πατρίδα, το παιδί του πολέμου, το χαμένο, φοβισμένο παιδί, το παιδί που έχει δει και ζήσει απάνθρωπες, τραγικές καταστάσεις.

 

Το κοινό στοιχείο που συνδέει όλα αυτά τα ευάλωτα παιδιά είναι ο φόβος. Πέρα απ’ αυτό κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία.

 

Το Συμπόσιο θα φέρει μαζί ανθρώπους που έχουν δουλέψει με ευάλωτα παιδιά και έχουν διδαχθεί πολλά από τα παιδιά αυτά. Ο σκοπός δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες και φταιξίματα. Γιατί φταίμε όλοι.

 

Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε εις βάθος τι συμβαίνει στον κόσμο ολόγυρά μας, ώστε να είμαστε σε θέση να ορθώσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τα αθώα παιδιά, που δεν φταίνε τίποτε για τις τρέλες των μεγάλων.

 

Στο Συμπόσιο αυτό θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιοι είναι οι κύριοι πολιτικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που βλάπτουν τα παιδιά και κυρίως να ακούσουμε τι έχουν να μας πούνε τα ίδια τα παιδιά.

 

Σας θέλουμε όλους μαζί μας!

 

Δάφνη Οικονόμου